lauantai 11. helmikuuta 2023

Sivuja kansien väliin

Kuluvan vuoden ensimmäisellä kurssilla tuli taas opittua uutta, nimittäin kirjansidontaa. Yritin joskus aiemminkin päästä kyseiselle kurssille, mutta koronapahuksen vuoksi se silloin peruuntui. 

Kurssilla opeteltiin länsimaista kirjansidontaa ja kolmen päivän aikana oli tarkoitus saada valmiiksi vähintään yksi kirja. Kirjansidonnassa on paljon eri vaiheita ja sen vuoksi tahti oli melko tiivis, mutta kivaa puuhaa se oli. 

Tämä oli ns. ykköskirjani ja sen sain valmiiksi ennen kolmannen päivän päättymistä. Kotona piti tuotos vielä laittaa puristukseen painon alle, että kannet kestävät suorina. Olen tuohon varsin tyytyväinen. Erityismateriaaleja (tukinauha, harso, kapiteelinauha ja kirjansidontaliima) lukuun ottamatta kaikki tarvittava löytyi kotoa.

Tämän kirjan ehdin saada kurssin aikana puoliväliin. Kansien päällystys ja kansitus jäivät kotona tehtäväksi. Kirjan päällikankaan löysin Kierrätyskeskuksen ilmaisosastolta. En tuolloin vielä tiennyt, mitä siitä tulisi, mutta se sopi tähän tarkoitukseen kuin nenä päähän. 

Täytyy vielä kertoa, että olen nuoruudesta asti ollut varsinainen paperihamsteri; en koskaan heitä esim. osittain käytettyjä vihkoja tai lehtiöitä pois. Yhtään liioittelematta molempien valmistuneiden kirjojen sisäsivut ovat useita vuosikymmeniä odottaneet jatkokäyttöä 😏

Laitan tähän vielä muutaman kuvan ykköskirjan tekovaiheista:

Sidontavaihe

Sivut, tuki- ja kapiteelinauhat sekä harso liimattu.

Kansien päällystysvaihe.

Kurssipäivien aikana virisi idea kahteen uuteen opeteltavaan asiaan, joten ei lopu tekeminen kesken 😀

4 kommenttia:

 1. Kauniita! Ja tuo eka kirja sai vähän innostumaankin! Sieltä pilkistää ihan selvästi skräppäyspaperia tjms. :)
  Itselläni ei ole sidotuille muistikirjoille käyttöä, mutta olen joskus ajatellut, että voisin sellaisen tehdä Systerilleni, joka tekee ihan säännöllisesti muistiinpanoja ja säilyttää muistikirjansa. Uuden kirjan valinta on aina oikea tapahtuma, että on juuri oikeanlainen ja inspiroiva. Jospa väliin laittelisi skräppipapereita yms., nii voisikin olla aika kiva ja henkilökohtainen lahja. Opistolla on siis ollut näitä kirjansidontakursseja suht säännöllisesti ja joskus myös ihan paperinvalmistuskurssejakin. Laitanpa mietintämyssyyn, kiitos vinkistä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan oikein näit tuon paperin :-) Itse tykkään tosi paljon kaikenlaisista muistikirjoista, vaikka en aina juuri käyttötarkoitusta niille keksisikään. Ja olen ymmärtänyt, että kaltaisiani on muitakin :-D
   Mikäpä olisikaan sisarellesi parempi lahja kuin itse tehty muistikirja! Netistä toki löytää ohjeita vaikka kuinka paljon, mutta ei se koskaan voita sitä, kun asiansa osaava opettaja opettaa.

   Poista
 2. Ihana taito tuo kirjansidonta! Kauniita ja arvokkaita teoksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kaikki uudet taidot on kivoja :-)

   Poista